Coop Folkeskove

Coop Folkeskove har plantet to skov- og naturarealer i samarbejde med Dalgas.

Det har vi gjort, fordi vi vil øge biodiversiteten og CO2-optaget samt sikre vandbeskyttelse i nærområderne. Skovene skal også være med til at bidrage til regeringens nationale målsætning om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

De to skov- og naturarealer er etableret i samarbejde med danskerne, der siden 2020 har haft mulighed til at støtte Coop Folkeskove ved at donere pant, donere med skovbeviser eller bidrage via Coops FordelsKonto. Det er ikke længere muligt at donere til Coop Folkeskove, men alle donationer anvendes til Coop Folkeskoves indsamlingsformål.

Skovene

For at sikre de mest optimale løsninger i forhold til både plantning af træer, biodiversitet og CO2-optag, har Coop Folkeskove indgået et samarbejde med Dalgas. De har årelang erfaring med skovudvikling og varetager den løbende drift af skovene.

Skovene bliver dels tilplantet med hurtigtvoksende nåletræer, da de er effektive til at optage CO2, og det kan lagres langvarigt, når træet f.eks. bruges til byggematerialer i stedet for energitunge materialer som beton og stål. Dels med løvtræer som bøg, eg, lind, fuglekirsebær og birk samt en lang række forskellige buske og småtræer, der er mindre effektive som CO2-slugere, men i højere grad gavner biodiversiteten. Dele af arealerne efterlades lysåbne, da det også sikrer bedre forhold for noget natur og biodiversitet. Der søges fredskov på alle skovarealerne, men der kan ikke søges fredskov på de lysåbne arealer.

Coop Folkeskoves regnskaber

Her kan du følge med Coop Folkeskoves indsamlingsregnskaber og læse vores årsrapporter.

FAQ om Coop Folkeskove:

Målsætningen for Coop Folkeskove var rejsning af 1.000 hektar skov, men nu kommer der kun 200 hektar – hvorfor det?

Erfaringen med de to skove på 200 hektar som er etableret, har været, at forudsætningerne for projektet har ændret sig til at være mindre gunstige, ligesom skovdrift ikke er Coops kerneopgave. Beslutningen om at stoppe for rejsningen af yderligere skov giver mulighed for at fokus og interne ressourcer kan anvendes med bedre impact på andre klimarelaterede projekter.

Coop glædes samtidig over at Den Grønne Trepart tager over og sikrer, at der fortsat genetableres mere natur og skov i Danmark.

Coop Folkeskove var i 2020 en væsentlig del af Coops ansvarlighedsstrategi. Hvordan påvirker stoppet for donationer til Coop Folkeskove jeres klimamål?

I ansvarlighedsstrategien fra 2020 var målet klimapositivitet i egen drift i 2030. Forventningen var, at Coop Folkeskove skulle bidrage med ca. 10 procent reduktioner. Da Coop året efter fik valideret klimamål af SBTi (Science Based Target initiative), var det ikke tilladt at anvende klimakreditter fra skovrejsning, hvorfor Coop i stedet fik etableret et klimamål på 91 procent. Dette mål er fortsat blandt de mest ambitiøse i detailhandelen. Første delmål er 75 pct. CO2e-reduktion i 2025, som næsten allerede er opnået i 2024, hvor havde Coop nået 74,6 procent CO2e-reduktion i egen drift siden 2018.

Hvorfor kan jeg ikke længere donere pant til Coop Folkeskove?

Fra og med den 19. maj er det ikke længere muligt at donere flaskepant til Coop Folkeskove i Coops butikker, da donationsformålet på pantautomaterne er skiftet ud.

Hvordan ved jeg, at alle donationer er gået til ny skov og natur i Danmark?

Coop Folkeskove A/S er oprettet som et selvstændigt selskab under følgende formål: ”Coop Folkeskove A/S har til formål at opkøbe arealer i Danmark og drive og udvikle disse til offentlige tilgængelige skov- og naturområder med henblik på at skabe rammer for rekreative fællesskaber, øget biodiversitet, forbedret drikkevandskvalitet og CO2-binding til gavn for klimaet, samt anden efter bestyrelsens beslutning tilknyttet aktivitet”. Således er naturskabelse eneformålet, og fordi det er et selvstændigt selskab vil der altid være fuld åbenhed i forhold til de økonomiske disponeringer.

Er penge fra pant-donationer ubeskåret gået til skovrejsning?

Pengene går ubeskåret til Coop Folkeskove A/S, som har til eneformål at opkøbe arealer i Danmark og drive og udvikle disse til offentlige tilgængelige skov- og naturområder med henblik på at skabe rammer for rekreative fællesskaber, øget biodiversitet, forbedret drikkevandskvalitet og CO2-binding. Således kan pengene, ud over jordkøb og beplantning, også f.eks. gå til at drifte arealer så det sikres at træerne gror (rense de første år), naturprojekter som søer, vandløb og stier og andre projektudviklingsaktiviteter i relation til arealer. Alle donationer til Coop Folkeskov er gået til opkøb og pleje af skov, som det er beskrevet i Coop Folkeskoves indsamlingsformål.

Kan Coop Folkeskove sælge arealerne?

Arealerne er ikke købt og opbygget ikke med henblik på salg. Men skulle bortsalg, af en eller anden ukendt årsag blive relevant, så vil det kunne forekomme. På alle skovarealerne vil der dog blive ansøgt om omdannelse til fredskov, således kan bidragsyder vide sig sikker på, at skovarealerne vil forblive skov til evig tid.

Coop Folkeskove A/S 
Roskildevej 65 
2620 Albertslund

Mail: coopfolkeskov@coop.dk

CVR
41488972

Visuelt materiale fra Coops jorde ved Holstebro er ejet af Coop og leveret af Martin Strunge Filmdesign.