Kemi
Hver dag er vi i kontakt med en lang række forskellige kemikalier. Fra sæben i badet til kassebonen i butikken og den gryde vi tilbereder maden i. Faktisk er der ”kemi” i langt de fleste ting, vi omgiver os med. Meget kemi er fuldstændig harmløst, men vi omgiver os også med mange kemiske stoffer, som er problematiske i større eller mindre doser.
En gang imellem finder forskere også ud af, at visse kemikalier kan gøre skade og sågar være farlige for både mennesker, dyr og miljø. Det er derfor vigtigt, at vi kun udsættes for skadelige kemikalier i mængder, der er så små, at de vurderes sikre. Dette kan ofte være forvirrende og skaber en del bekymring hos mange danskere.
Derfor arbejder vi i Coop efter forsigtighedsprincippet, som betyder, at når der er mistanke om, at et kemikalie kan være skadeligt, så arbejder vi på at udfase og fjerne det fra vores varer og sikre gode alternativer. På den måde kan du trygt handle i vores butikker. Og vil du være ekstra sikker, kan du kigge efter produkter med Svanemærket eller Astma-allergimærket, som du også finder på mange af vores egne husholdnings- og plejeprodukter.
Du kan læse mere om Svanemærket og Astma-allergimærket her.
Hvad er skadelige kemikalier?
Kemikalier indgår i langt de fleste produkter, vi bruger hver dag, fx i fødevareemballager, hudplejeprodukter, tøj, møbler, drikkekrus og plastikbøtter. Selve produkterne er ikke farlige, men de kan indeholde små mængder af problematiske stoffer.
Det kan være kemikalier som i koncentreret form kan have sundhedsskadelige effekter. Fx kan de føre til nedsat fertilitet, hormonforstyrrelser, allergi eller endda kræft, ligesom de kan være stærkt skadelige for miljøet.
Mange af de skadelige stoffer er i dag reguleret i forhold til grænseværdier, er ulovlige eller er på vej til at blive det gennem europæisk eller dansk lovgivning. Men i nogle tilfælde går reguleringen meget langsomt, og det betyder, at stoffer, som er under stærk mistanke for at være sundhedsskadelige, fortsat kan være fuldt ud lovlige i en lang periode.